Inanna

Na de geboorte

Verzorging en begeleidinggewogen

Doe ik het wel goed? Is deze pijn normaal? Er is toch niets mis als de baby zo huilt? Bijna alle kersverse ouders stellen zichzelf dit soort vragen. Wij komen de eerste dagen na een (thuis)bevalling  zowel  ’s ochtends als in de namiddag langs voor begeleiding en verzorging. Na 7 à 10 dagen bouwen we de zorg af op maat van wat je gezin of situatie nodig heeft. Je kunt daarna nog steeds beroep doen op ons bij nieuwe vragen of probleempjes. De maandelijkse moedergroepen vormen ook nog een aangenaam moment om andere jonge ouders te ontmoeten en advies van de vroedvrouw te krijgen bij wijze van verdere opvolging. Tot de baby’s 1 jaar zijn kun je terecht bij een vroedvrouw voor verzorgings-en gezondheidsadvies.

Poliklinisch (kort ziekenhuisverblijf)

Postnatale verzorging thuis gebeurt ook bij vrouwen die in het ziekenhuis poliklinisch bevallen, en die dus met hun baby de dag na de geboorte naar huis gaan. We worden daarnaast steeds vaker gebeld door vrouwen die – zoals in Vlaanderen nog steeds gebruikelijk – twee of drie dagen na de bevalling uit het ziekenhuis zijn ontslagen. Vooral de borstvoeding vraagt vaak nog een paar dagen opvolging en vragen zijn er ook nog genoeg als je met je eerste kindje naar huis komt.

Naast onze zorg is het ook aan te raden om even na te denken over “kraamzorg”. Om maximaal rust te creëeren na de bevalling is het ook in België mogelijk om  kraamhulp te nemen. Het is zalig om exclusief, samen met je partner, tijd te hebben voor de nieuwe baby en eventjes niet te moeten zorgen voor het huishouden of de was.

Eten maken, was en strijk doen, afwassen, andere kinderen bezig houden, naar de winkel gaan en tevens mama en baby in het oog houden; kraamverzorgsters zijn ongelofelijke multitaskers…Zeker doen ! (zie links)

Wat gebeurt er allemaal tijdens een huisbezoek van de vroedvrouw
na de geboorte van de kleine?

  • Helpen de borstvoeding goed op gang te brengen
  • Controleren van bloedverlies en baarmoederhoogte
  • kraamvrouw verzorgen:
    igv knip, scheurtje of keizersnede
  • Het indrogen van het navelstompje van de baby in het oog houden
  • Gewichtsevolutie nakijken indien bij moeilijke borstvoeding of laag geboortegewicht
  • Praktische oplossingen geven of luisterend oor zijn ivm fysieke klachten en/of emotionele dipjes
  • De ouders helpen met verzorging van de baby
    (bad, bed, kleding, dragen, …)
  • Overleg plegen met de kraamzorg